Den sundeste frugt? Du gætter det aldrig!

Du har ikke kunnet undgå at høre om superfoods eller powerfoods på det seneste. Madvarer, der slår andre madvarer med flere længder på parametre, der fremmer sundhed. Til at begynde med vil vi lige slå fast, at hvad der er sundt, afhænger som altid af dine behov, hvad du ellers spiser osv. Alt er relativt, og det ikke er til at sige, at én frugt er den sundeste, for hvis du får for meget af den, skifter den lynhurtigt fortegn, og så bliver den usund. Og som nogle nok ved, så er helbredseffekterne størst ved at blande forskellige frugter og grøntsager, fordi blandingen af de forskellige aktive næringsstoffer for de enkelte stoffer til at virke sammen ? og stærkere. Alligevel er der nogle frugter og grøntsager, der ser ud til at bonne positivt ud på flere punkter ? der rummer op til flere forskellige gavnlige næringsstoffer end andre.

 

Nu kan du nok snart ikke vente længere. Har du forsøgt at gætte? Den frugt, vi vil fremhæve i denne artikel grundet dens enestående sundhedsfremmende aktive stoffer, er kiwien. Denne lodne, behårede, brune frugt, som er helt lysegrøn inden med små prikker. Den er lidt stærk, den kan bide lidt og svie lidt i læberne, men hvis du kan lide kiwi, så viser forskellige undersøgelser, at du er godt kørende sundhedsmæssigt! Den indeholder nemlig afgørende vitaminer, mineraler og andre aktive næringsstoffer.

 

Kiwien udmærker sig ved sit høje indhold af C-vitamin, og C-vitamin er som bekendt særligt kendt for sine evner til at styrke immunforsvaret. I én kiwi får du 98 mg C-vitamin for hver 100 g, du spiser. Til sammenligning er der 63 mg per 100 g C-vitamin i en appelsin, som ellers er berygtet for sit C-vitaminindhold. Kiwien har altså 150 % mere C-vitamin end appelsinen ? er du overrasket? Kiwien er således en gave til menneskets immunforsvar ? især i kolde, regnfulde tider som i skrivende stund.

 

Men sundhedsfordele er der flere af. Der er nemlig flere enkeltdele af kiwien, der virker hensigtsmæssigt på kroppen. De små, sorte frø, der sidder inde i kiwien, når du skærer den op, består i høj grad af alfaliniolensyre. Det er en form for n-3-fedtsyre, og den har særlige gavnlige egenskaber til at beskytte mod hjertekarsygdomme. Så kiwiens inderside har nogle gavnlige stoffer ? og det har ydersiden faktisk også. Vidste du godt, at du kan spise skrællen ? den lodne, brune skal ? hvis du altså bare vasker den godt og grundigt? Trods dens ikke så appetitlige behårede udseende rummer den antioxidanter ? flavonoider. Disse skulle efter sigende beskytte kroppen mod dna-skader, som er blevet korreleret med nogle kræftformer.

 

Der er mange veje til at få mere kiwi i din hverdag. De fleste spiser den nok ?rå? ? altså bare ren som frugt, men der er mange andre tilberedningsformer, der byder sig til, når det kommer til denne grønne fætter. Du kan jo få endnu flere vitaminer og antioxidanter, hvis du indtager kiwien på flere forskellige måder. Du kan bruge den i varme retter, i juice, i smoothies, i salater, i sylte ? sågar i kage! Du kommer langt med at anskaffe dig en saftpresser, hvis du gerne vil inkorporere kiwien i de ting, du drikker. Du kan blande den med appelsin, æble, broccoli, mynte ? og mulighederne er i princippet uendelige.

Køb Wood Wood t-shirt her